Octavia 1.4 TSI czy dieselek, co kupić??

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pcbs
    Drive
    • 2007
    • 42

Zamieszczone przez Ajs
    No niestety u mnie sytuacja się zmieniła, bo ostatecznie po negocjacjach zostaję w mojej starej firmie, która Octavek nie oferuje... :?
    Pozostaje mi wybór między Focusem a Golfem. A że Golf mały a mam drugie dziecko w drodze właściwie wyboru nie ma. :twisted:
    No cóż, szkoda, już się nastawiłem a nawet z forumowymi handlarzami byłem po słowie
    Z której strony golf jest mały? Przecież to to samo co Octavia, szczególnie w wersji Variant.

Komentarz

• loyd
      RS
      • 2010
      • 2342

Ja rozważałem zakup golfa VI zamiast O2 i również mi się wydawał mniejszy (o bagażniku nawet nie wspominam).

Komentarz

• voltar
        L&K
        • 2009
        • 1107
        • Octavia II (1Z3)
        • BZB 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez loyd
        Ja rozważałem zakup golfa VI zamiast O2 i również mi się wydawał mniejszy (o bagażniku nawet nie wspominam).
        bo jest mniejszy to nie złudzenie

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !

Komentarz

• rkb
          RS
          • 2008
          • 2152
          • Rapid Spaceback (NH1)
          • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Golf VI jest wielkosci O1 z mniejszym bagaznikiem, wiem bo siedzialem w srodku, dlatego odpadł w przedbiegach
          Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• Octa-vian
            Ambiente
            • 2010
            • 122

Golf IV i O1 na pewno ta sama płyta podłogowa
            Golf V i O2 też to samo

Reszty nie znam

A bagażniki to na pewno mniejsze w golfie

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

płyta podłogowa to nie wszystko, ale mimo to jestem zdziwiony, że golf miałby być mniejszy wewnątrz.
              saport techniczny baj DGW
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm
              no i nie ma :-)

Komentarz

• Ajs
                Drive
                • 2010
                • 47

Nie sprawdzałem jak to dokładnie jest pod kątem wymiarów co do centymetra, ważniejsze jest subiektywne wrażenie a to mówi, że w Golfie jakoś tak nie za luźno... No i bagażnik, znów wpakuję się w głęboki wózek, czego bagażnik Golfa na pewno nie ogarnie
                Wiem, jest jeszcze Variant, ale jak słowo daję, nie mogę patrzeć na to paskudztwo... :diabelski_usmiech

Za to Focus ma głośne silniki i pięciobiegową skrzynię, jechanie 140-150 na obrotach rzędu 4.5k obrotów potrafi dać popalić. Chyba, że odwlekę sprawę do przyszłego roku, kiedy wchodzi nowa "foka", z tego co słyszałem też ma mieć nowe, "downsizingowe" silniki ze skrzynią 6. A i wyciszenie się pewnie poprawi.

Dzięki na namiary na fordowego dealera i sorry za offtop

Komentarz

• voltar
                  L&K
                  • 2009
                  • 1107
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BZB 1.8 TSI 160 KM

Auto składa się także z bagaznika więc oceniać trzeba konstrukcje całościowo.
                  Na tej samej zasadzie mona by powiedzieć że Octa to to samo co Superb tylk trochę krótsza ... i nie mówcie że Superb ma inna płytę podłogową bo to ja wiem tylko dlaczego np, skupiac się na tym jednym wspólnym lub nie elemencie auta a nie na innym.
                  Dla mnie GV, Jetta nie są tak przestrzenne jak Octa w środku niemniej to tylko odczucia. Ale już jazda tymi autami to zupełnie coś innego co dowodzi że to co na podwoziu jest równie ważne jeżeli nie nawet bardziej.

Komentarz

• Ajs
                    Drive
                    • 2010
                    • 47

Zamieszczone przez voltar
                    Dla mnie GV, Jetta nie są tak przestrzenne jak Octa w środku niemniej to tylko odczucia. Ale już jazda tymi autami to zupełnie coś innego
                    rozwiń myśl, plz.

Komentarz

• voltar
                      L&K
                      • 2009
                      • 1107
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BZB 1.8 TSI 160 KM

Ajs : : Za bardzo nie bede rozwijał myśli ale 2 sprawy :

1. To jest moje odczucie a to jest rzecz względna. Podczas jazdy Jetta czuje się jak w aucie klasy kompaktowej co jest oczywiście zrozumiałe bo tak jest ale w przypadku Octavii wydaje się że jedzie się autem większym , cięższym, inaczej wyważonym i inaczej trzymający się drogi. Zauważ że nie napisałem że lepszy jest komfort czy wyciszenie. Tutaj akurat dałbym znak = pomiędzy tymi autami

2. Dodatkowo Jetta jest w pewnych warunkach nadsterowna a zjawisko to nie wystepuje w O2.Takie samo zjawisko wystepuje w sedanach ktore maja takie same nadwozia jak ich krotsze wersje np. Clio - Thalia. Tyle ze w przykladowej Thalii jest do duzo bardziej dostrzegalne.

Komentarz

Pracuję...